Mangiare czyli robimy ciasto do pizzy

Mangiare i pizza - i już każdy wie o co chodzi! Dzisiaj ciasto do pizzy :D. 
Bez większego przeciągania bo przepis banalny i smaczny :).
Do kuchni raz i zaczynamy :D!

Potrzebujemy:

  • 10-15g drożdżów
  • półtorej łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki letniej przegotowanej wody
  • szczypta soli
  • półtorej można nawet pokusić się o trochę więcej ponieważ później ciasto może okazać się zbyt lepkie
  • zioła prowansalskie (jeżeli oczywiście nie chcecie to nie musicie :))

Podwijamy rękawy, myjemy ręce i wsypujemy do miski mąkę, sól, zioła, drożdże i oliwę z oliwek (tych dwóch ostatnich nie można wsypać, ale nie miałam pojęcia jak to ująć xD)








Na samym końcu dodajemy wodę. Możecie np usypać górkę i na jej szycie zrobić wgłębienie i wlać tam wodę :).


Jeżeli nasze ciasto jest zbyt lepkie polecam najzwyczajniej w świcie dosypać trochę mąki :). Kiedy uważacie, że możecie je już zostawić do "wypoczęcia" zróbcie małe wgłębienie palcem i sprawdźcie czy ciasto się podnosi :) (jeżeli nie prawdopodobnie za mało mąki).


Teraz zostawiamy je przynajmniej na godzinkę do wypoczęcia (im ciasto dłużej wypoczywa tym jest lepsze :D). Potem wystarczy je tylko już rozwałkować i położyć na nim nasze składniki (chwila, chwila zapomniałbym o przypomnieniu wam, że przed składnikami powinniście położyć jeszcze sos :)) Ciasto proponuję piec mniej więcej w 180 stopniach przez 20 min, aczkolwiek zaglądajcie gdy minie 15 minut, ponieważ każdy piekarnik jest inny :).

Smacznego
-xoxo&littlepate
Share this article :
 
Copyright © 2011. Teen Fashion - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger